Om Sländan


Modellflygklubben Sländan håller till i Gendalen som ligger i Västergötland vid väg 190 mellan Stora Mellby och Nossebro.

lite historik

Modellflygklubben Sländan bildades 8:e februari 1981 efter ett initiativ av Lennart Wiktorsson.Han blev sedan klubbens förste ordförande.

Det förekom redan en del byggverksamhet i Lasse Larssons källare men intresset var större än källaren, så nästa steg var att få tag på en lokal. Den hittades i Gendalens gamla garveri, där Sländans gamla skylt fortfarande hänger utanför på väggen.

Bo Olsson och hans fru Bergliot skötte under många år både klubbtidningen Flygbladet och tårta på årsmötena. De körde Flygbladet till och med 1997 när Björn (då Lindgen) Wallman tog över och tog den in i en helt annan klass med en avancerad layout. Tyvärr minskade med åren intresset för att ha en tidning och Flygbladet bör ha gått i graven omkring 2002.

I klubbens barndom ökade antalet medlemmar stadigt och nådde en topp omkring 1988 med ca 100 medlemmar. I flera år höll sig sedan medlemmsantalet över 50. Numera ägnar sig de flesta av våra medlemmar åt friflyg.

Även om antalet medlemmar är chockerande lågt idag så finns vi fortfarande kvar. Vårt mål är att vi i vårt närområde ska skapa gemenskap kring vår kära hobby/sport. Dessutom vill vi fortsätta att stimulera alla som vill flyga genom att arrangera tävlingar lokalt.

Men inget hade varit möjligt utan eldsjälar och där finns det bara ett namn, Lars Larsson punkt.

Friflyg – både sport och hobby

Till skillnad från radioflyg som mest utövas som hobby så är friflyg förutom att vara en fantastisk hobby dessutom en spännande och rolig tävlingssport. Själva tävlingsmomentet är: glidflygning så länge som möjligt efter att modellen flugits upp till en viss höjd med hjälp av lina eller motor. I reglerna finns begränsningar av linlängd, motorstyrka och motortid.

Sländan satsar på friflygsporten

Många av våra medlemmar är framgångsrika vid friflygtävlingar. Vi är idag ett 20-tal medlemmar som bygger, flyger och tävlar. Dessutom så står Sländan ofta som arrangör för tävlingar i Sverige – både i internationella klasser och i så kallade oldtimerklasser.

Vi välkomnar nya medlemmar

Vår klubb vänder sig till alla som är intresserade av att bygga och flyga oavsett ålder och ambitionsnivå.

Sugen på att bli medlem och lära känna nya flygkamrater? Nya medlemmar är hjärtligt välkomna och man blir enklast medlem genom att ta kontakt med någon i styrelsen eller genom att komma och hälsa på vid någon tävling.

Klubben är ansluten till Sveriges Modellflygförbund (SMFF) och har nära samarbete med oldtimerföreningen SMOS.

 

En P-30?
Veva, veva!
..och UPP i skyn!